Henrik Bräckhed till Assyriska

Henrik Bräckhed, 25, före detta thaiboxare, har brottats med psykiska problem men fann ljuset efter en självhjälpskurs från internet. I dag arbetar han med korthusterapi och har hjälpt ett par klubbar till framgång.

- Jag är en bra kille, det säger de flesta som träffat mig, säger Henrik Bräckhed till Ricokäft Nilsson på Sport-IDOL.

2011 praktiserade Henrik Bräckhed på Gideonsbergs IF:s kansli och hade inspelade webbkurser med flicklagen och gjorde analyser med hjälp av frågeformulär. Att det blev en webbaserad tjänstgöring beror på att Henrik har kontaktförbud med barn sedan en villkorlig dom från 2007. Gideonsbergs IF har bara gott att säga om samarbetet.

- Vi är tillfreds med det avtal vi hade med Bräckhed men valde att gå skilda vägar efter ett gemensamt beslut. Vår ungdomssatsning fortsätter och vi har gott hopp om att få med de få flickor som valt att stanna i klubben till ungdomsturneringen Nackas Minne nästa år.

Henrik Bräckhed flyttade till Göteborg 2012. Där arbetade han med verkstadsarbete på en underleverantör till Saab. Det fanns gott om tid till fotbollen. Henrik fick en TV av Emmaus Björkå. En 14-tums tjock-TV med inbyggd VHS. I bagaget hade han med sig Fotbollens hemligheter av Roger Gustafsson, vilket passade extra bra med tanke på göteborgsanknytningen.

Under Henriks tid på rehabiliteringshemmet för gravt störda personer i Arboga träffade han en kille som med hjälp av en VHS-spelare med USB-stöd från Kjell & Co kunde få över youtube-filmer till VHS. Nu hade Henrik verktygen för att på sin tjock-tv specialstudera de självhjälpskurser han funnit på sexsajter på internet.

Han var nu redo att lägga sitt stormiga förflutna bakom sig och satsa på korthusterapi på heltid.
- Jag besökte Jitex innan midsommar ifjol. De åkte inte ur det året, säger Henrik Bräckhed.

Jitex gjorde processen otroligt kort med Bräckhed som kom i kontakt med Habibi Dinosaurovic på pizzerian och Jack Vegas-haket "Lilla du" i Södertälje, där Bräckhed hamnat av en ren tillfällighet.

Dinosaurovic kände en kille som spelat i Assyriska och presenterade Bräckhed för styrelsen som en coming man med stor kunskap om integration och svenskhet, som ju så ofta saknas i invandrarklubbarna. För Assyriska blir det en win-win-situation då Bräckheds lön på 6000 kr i månaden betalas av Arbetsförmedlingen som en del i en arbetsmarknadsåtgärd för grovt störda personer.

Enda nackdelen för Bräckhed är att Assyriska i nuläget saknar en fungerande flickverksamhet. Han trivs bäst med barn i allmänhet och flickor i synnerhet, men A-lagsfotboll är en bra merit på CV:t som Henrik själv uttrycker det.

I dag, fyra veckor senare, har Henrik haft personliga möten med fyra av Assyriskas spelare, där han bjudit in dem en åt gången till sin lägenhet och tjock-tv:n laddad med VHS-kasetter. Att det är en spelare åt gången beror på intimiteten det skapar men också av praktiska orsaker. Henrik berättar.

- Har du själv försökt titta på på en risig fjortontummare i ett större sällskap? Det är knappt så att två huvuden får plats framför rutan, skriar Henrik med blicken hos en djupt störd ung man.

- Jag har jobbat vidare med mina enkätfrågor och skickat ut dessa till A-truppen, där jag också inkluderat ett antal "hemliga kuvert" till spelarnas barn och fruar. Varje hemligt kuvert innehåller en handskriven text på ett 4 grams ark av cederträ och ett alldeles särskilt spelkort.

Varför då, kan man ju undra?

- Skulle jag säga det till dig skulle jag behöva döda dig, säger Henrik och firar av ännu ett av de där patenterade, gravt störda leendena.

Solen går ner över Södertälje, och med mörkret kommer den svala ångan över fälten. En ny dag gryr. Det här var min hundrade artikel för Sport-IDOL, och det vill jag fira.

Richållkäft Nilsson

Tweets

Aktuella resultat